Slovo advent znamená příchod a je to doba příprav na Vánoce a čekání na narození Ježíška. Období adventu zahrnuje čtyři neděle před Štědrým dnem. V žádné české domácnosti by neměl chybět adventní věnec, na kterém se postupně každou neděli zapálí jedna svíčka.
Adventní věnec z perníku
Vánoční perníčky milujeme snad všichni. Svou kořeněnou vůní provoní naše domácnosti a patří bezesporu mezi jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví. Kromě konzumace můžeme perník využít i ke zdobení vánočních větviček a stromků, nebo z něj můžeme vytvořit adventní věnce a dekorativní svícny se svíčkami. Záleží jen na naší fantazii.
Náročnost: střední/náročnější Doba přípravy: cca 40 minut (včetně vykrajování) + cca 1 den na odležení těsta a doba pečení
Budeme potřebovat:
400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
75 g másla
2 vejce
2 lžíce rozpuštěného medu
1 čajovou lžičku jedlé sody
7 tlučených hřebíčků, 1 kávovou lžičku anýzu, ½ kávové lžičky skořice, ½ kávové lžičky badyánu rozdrcené v hmoždíři, nebo 1 lžíci směsi koření na perníčky či perník
1 vejce na potření
Na polevu:
1 bílek
150 g moučkového cukru
šťávu z jednoho citronu
4 čajové svíčky
Postup:
Nejdříve promícháme všechny suché přísady. Přidáme změklé máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto.
Zabalíme ho do potravinové folie a necháme odpočinout (nejlépe přes noc).
Těsto rozdělíme na dvě části. Vyválíme na zhruba 20–25 mm a vykrojíme si základ věnce.
Zbylou část těsta rozválíme na plát o tloušťce asi 15 mm a vykrajujeme různé tvary, které nám budou sloužit ke zdobení.
Pečeme 8–10 minut na 170 °C. Po upečení hned potřeme rozšlehaným vejcem. Získáme tak příjemný lesk.