Advent

Slovo advent znamená příchod a je to doba příprav na Vánoce a čekání na narození Ježíška. Období adventu zahrnuje čtyři neděle před Štědrým dnem. V žádné české domácnosti by neměl chybět adventní věnec, na kterém se postupně každou neděli zapálí jedna svíčka.

Adventní věnec z perníku

Vánoční perníčky milujeme snad všichni. Svou kořeněnou vůní provoní naše domácnosti a patří bezesporu mezi jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví. Kromě konzumace můžeme perník využít i ke zdobení vánočních větviček a stromků, nebo z něj můžeme vytvořit adventní věnce a dekorativní svícny se svíčkami. Záleží jen na naší fantazii.

Náročnost: střední/náročnější
Doba přípravy: cca 40 minut (včetně vykrajování) + cca 1 den na odležení těsta a doba pečení

Budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 75 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného medu
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 7 tlučených hřebíčků, 1 kávovou lžičku anýzu, ½ kávové lžičky skořice, ½ kávové lžičky badyánu rozdrcené v hmoždíři, nebo 1 lžíci směsi koření na perníčky či perník
  • 1 vejce na potření

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • šťávu z jednoho citronu
  • 4 čajové svíčky

Postup:

  • Nejdříve promícháme všechny suché přísady. Přidáme změklé máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto.
  • Zabalíme ho do potravinové folie a necháme odpočinout (nejlépe přes noc).
  • Těsto rozdělíme na dvě části. Vyválíme na zhruba 20–25 mm a vykrojíme si základ věnce.
  • Zbylou část těsta rozválíme na plát o tloušťce asi 15 mm a vykrajujeme různé tvary, které nám budou sloužit ke zdobení.
  • Pečeme 8–10 minut na 170 °C. Po upečení hned potřeme rozšlehaným vejcem. Získáme tak příjemný lesk.
  • Nyní přichází čas na zdobení.
Komentáře