Pečení vánočky patří k nejstarším vánočním zvyklostem. Vánočka svým tvarem připomíná miminko zavinuté v peřince, což je symbol nového života a plodnosti. Pekla se na tři patra z devíti pramenů, kdy každý z nich měl svůj význam. Spodní čtyři prameny prý představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny symbolizují rozum, vůli a cit. Na samotném vrchu je ve dvou pramenech spletena láska a vědění. Zapéká se i pověstná mince, která nálezci přinášela zdraví, štěstí a bohatství. Hlava rodiny má na závěr štědrovečerní večeře vánočku rozkrojit a všechny členy domácnosti jí podělit.
Už jste slyšeli o vizovickém pečivu? Jak už sám název napovídá, jedná se o pečivo, které pochází z malého městečka Vizovice nedaleko Zlína. Jeho věhlas se ale brzy rozšířil po celém Česku, a dokonce i do zahraničí.
Podle tradice se z vizovického pečiva vyráběla hlavně zvířátka. Každé přitom mělo jinou symboliku: holubička jako symbol lásky měla přinést do rodiny klid, ježek měl z domu odnést všechny nemoci a zlo, žába pak byla ochránkyní čisté vody.
Tyhle ozdoby připomínají na první pohled perníčky, ale nejí se. Zato jsou originální a ozdobit si jimi můžeme stromeček, větvičku jehličí nebo je použít jako dekoraci třeba na stůl.
Náročnost: střední/náročnější
Doba přípravy: cca 40 minut (včetně vykrajování) + cca 1 den na odležení těsta a doba pečení
Budeme potřebovat:
Postup: