Vánočka a vizovické pečivo

Pečení vánočky patří k nejstarším vánočním zvyklostem. Vánočka svým tvarem připomíná miminko zavinuté v peřince, což je symbol nového života a plodnosti. Pekla se na tři patra z devíti pramenů, kdy každý z nich měl svůj význam. Spodní čtyři prameny prý představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny symbolizují rozum, vůli a cit. Na samotném vrchu je ve dvou pramenech spletena láska a vědění. Zapéká se i pověstná mince, která nálezci přinášela zdraví, štěstí a bohatství. Hlava rodiny má na závěr štědrovečerní večeře vánočku rozkrojit a všechny členy domácnosti jí podělit.

Vizovické pečivo

Už jste slyšeli o vizovickém pečivu? Jak už sám název napovídá, jedná se o pečivo, které pochází z malého městečka Vizovice nedaleko Zlína. Jeho věhlas se ale brzy rozšířil po celém Česku, a dokonce i do zahraničí.

Podle tradice se z vizovického pečiva vyráběla hlavně zvířátka. Každé přitom mělo jinou symboliku: holubička jako symbol lásky měla přinést do rodiny klid, ježek měl z domu odnést všechny nemoci a zlo, žába pak byla ochránkyní čisté vody.

Tyhle ozdoby připomínají na první pohled perníčky, ale nejí se. Zato jsou originální a ozdobit si jimi můžeme stromeček, větvičku jehličí nebo je použít jako dekoraci třeba na stůl.

Náročnost: střední/náročnější
Doba přípravy: cca 40 minut (včetně vykrajování) + cca 1 den na odležení těsta a doba pečení

Budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 1 vejce
  • kuličky pepře
  • špejli
  • malé nůžky
  • štětec
  • drátek

Postup:

  • Nejprve si navážíme mouku. Tu smícháme s vlažnou vodou a vypracujeme hladké těsto. Tady raději poproste o pomoc rodiče, protože těsto se musí opravdu dobře propracovat.
  • Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme přes noc odpočívat v lednici.
  • Druhý den se můžeme pustit do tvoření. Ulamujeme menší kousky těsta, se kterým pracujeme jako s modelínou. Zbytek těsta necháme zabalený ve folii, aby nám nevysychalo.
  • Vytvarujeme figurky, zvířátka a různé tvary, pomůžeme si nůžkami nebo špejlí.
  • Potřebujeme-li k sobě přilepit dva kousky, stačí těsto potřít mokrým štětečkem.
  • Abychom mohli tvary pověsit, zasuneme do těsta očko z drátku.
  • Tvary necháme oschnout a potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě dozlatova. Nejprve pečeme 1 hodinu na 100 °C, poté teplotu zvýšíme na 120 °C a zhruba další 1 hodinu pečeme do zlatova.
Komentáře