V českých zemích je zdobení vánočního stromečku poměrně nová tradice. Stromečky se v Čechách začaly zdobit až koncem 19. století a tehdy se dokonce zavěšovaly špičkou dolů nad štědrovečerní stůl. Zdobeny byly ovocem, sladkostmi a papírovými ozdobami. V Česku se stromeček tradičně zdobí až na Štědrý den ráno.
Sněhové ozdoby
Lehké, nadýchané, voňavé a ještě dobré. Ozdoby z bílkového sněhu můžeme navěsit nejen na stromeček nebo větvičku jehličí, ale třeba i na provázek do okna. Pokud nějaká spadne a rozbije se? Vůbec nevadí, alespoň ji můžeme spokojeně sníst!
Budeme potřebovat:
bílky z 8 vajec
480 g moučkového nebo krupicového cukru
1 čajovou lžičku citronové šťávy
mísu, šlehač, cukrářský sáček, pečicí papír, provázek nebo mašle
Postup:
Předehřejeme troubu na 100 °C. Bílky a citronovou šťávu dáme do mísy a šleháme tak dlouho, dokud nebude sníh tvořit měkké špičky.
Necháme šlehač běžet a postupně po lžících přidáváme cukr – vždy počkáme, až bude zcela zašlehaný. Vznikne nám krásná, pevná, lesklá sněhová hmota.
Na plech dáme pečicí papír. Sněhovou hmotu přendáme do cukrářského sáčku a nastříkáme jím na plech různé́ tvary: jedním tahem můžeme dělat kolečka, trojúhelníčky, srdíčka anebo jen esíčka.
Vložíme do trouby a pečeme (spíše sušíme) zhruba 2 hodiny, dokud ozdoby nebudou pevné a nepůjdou dobře odlepit od papíru. Necháme je zcela vychladnout. Pak navážeme na provázek či mašle a můžeme zdobit.