Vánoční cukroví a perníčky

Tradice vánočního cukroví je sice stará, ale dříve se různé figurky dělaly z ovoce. Děti si s nimi hrály a potom je snědly. Dnešní cukroví se začalo péct mnohem později. Podle tradice má být na vánočním stole alespoň 7 druhů vánočního cukroví a nesmí chybět ani medové perníčky, které jsou nejen voňavé a chutné, ale často se zavěšují jako dekorace na vánoční stromeček.

Vanilkové rohlíčky

Každá rodina má svůj recept a o „těch svých“ rohlíčcích tvrdí, že jsou nejlepší. A tak je tomu i u jedné prababičky našich holandských krajánků. Určitě i vám zachutnají malinké rohlíčky vonící po mandlích a vanilce.

Počet kusů: 120

Budeme potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 50 g mandlí (loupané a umleté)
  • kůru z jednoho bio citronu
  • 110 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr na obalování

Postup:

  • Mouku, cukr, máslo, mandle, citronovou kůru i žloutek dejte do větší mísy nebo na vál a prohněťte do hladkého kompaktního těsta. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte v ledničce přes noc uležet.
  • Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
  • Pak z těsta postupně odebírejte malé kousky a mezi prsty vyvalujte menší krásně zahnuté rohlíčky.
  • Pečte při 180 °C asi 7 minut. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Vychladlé rohlíčky dobře schovejte, aby vám je nějaký mlsounek nesnědl ještě před Vánoci.

Komentáře