Tradice vánočního cukroví je sice stará, ale dříve se různé figurky dělaly z ovoce. Děti si s nimi hrály a potom je snědly. Dnešní cukroví se začalo péct mnohem později. Podle tradice má být na vánočním stole alespoň 7 druhů vánočního cukroví a nesmí chybět ani medové perníčky, které jsou nejen voňavé a chutné, ale často se zavěšují jako dekorace na vánoční stromeček.
Vanilkové rohlíčky
Každá rodina má svůj recept a o „těch svých“ rohlíčcích tvrdí, že jsou nejlepší. A tak je tomu i u jedné prababičky našich holandských krajánků. Určitě i vám zachutnají malinké rohlíčky vonící po mandlích a vanilce.
Počet kusů: 120
Budeme potřebovat:
150 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
50 g mandlí (loupané a umleté)
kůru z jednoho bio citronu
110 g másla
1 žloutek
1 vanilkový cukr
moučkový cukr na obalování
Postup:
Mouku, cukr, máslo, mandle, citronovou kůru i žloutek dejte do větší mísy nebo na vál a prohněťte do hladkého kompaktního těsta. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte v ledničce přes noc uležet.
Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
Pak z těsta postupně odebírejte malé kousky a mezi prsty vyvalujte menší krásně zahnuté rohlíčky.
Pečte při 180 °C asi 7 minut. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Vychladlé rohlíčky dobře schovejte, aby vám je nějaký mlsounek nesnědl ještě před Vánoci.