Brioška

Brioška je tradiční francouzské pečivo, které je výborné na snídani nebo na odpolední svačinku. Nejsložitější částí receptu je kynutí. Pokud je těsto dobře nakynuté, tak je brioška hezky nadýchaná. Základem správného kynutí jsou dobré kvasnice a teplota v místnosti, kde necháváte kynout těsto (minimálně 23 °C). Brioška se podobá české vánočce, ale je méně sladká a více nadýchaná.

Budete potřebovat:

  • 250 g mouky (nejlépe polohrubé)
  • 1 celé vejce + 1 žloutek na pomazání
  • 110 g mléka
  • 50 g cukru
  • 12 g čerstvého droždí
  • 60 g másla
  • špetku soli
  • Robota na hnětení nebo větší mísu a dřevěnou vařečku.
  • Hrnek na mléko, pokud ho budete ohřívat v mikrovlnce, nebo kastrůlek v případě, že ho budete ohřívat na plotně.
  • Formu na briošku. Může být jakéhokoli tvaru. Tradiční francouzská brioška je ve tvaru obdélníku.
  • Mašlovačku na pomazání briošky žloutkem.

Postup:

  1. Smíchejte v míse mouku, sůl a cukr. Přidejte vajíčko a smíchejte.
  2. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Nadrobte do mléka droždí a dobře promíchejte.
  3. Do směsi připravené v míse nalévejte mléko s droždím. Pomalu míchejte, až se vše spojí.
  4. Rozkrájejte máslo na malé kousíčky a přidejte je do mísy. Vše míchejte. Těsto musí být elastické a nesmí se moc lepit.
  5. Těsto přikryjte utěrkou a nechte v míse vykynout 2 hodiny při pokojové teplotě. Poté těsto lehounce prsty prohněťte, aby v něm nebyly vzduchové bubliny. Přesuňte těsto do formy, znova ho přikryjte a nechte vykynout ještě 1 hodinu.
  6. Pomažte těsto žloutkem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Komentáře