Pálení purpury

Purpura je směs mnoha koření a vonných bylinek, která se pomalu zahřívá na plotně nebo topení, a přitom se domem line aromatická vůně. Ta měla původně za úkol vyčistit příbytek od všeho zlého. Na přípravu purpury se používá hlavně hřebíček, skořice, muškátový oříšek, meduňka, šalvěj, rozmarýn, tymián, ale i okvětní plátky růží nebo levandule.

Pečený čaj

Až nás studený vítr trochu pocuchá a mráz nám zbarví tváře do červena, zaručeně nás zahřeje a ještě navíc krásně provoní celý náš dům. Dělávaly ho už naše babičky a teď se s ním můžeme potěšit i my. Navíc můžeme udělat radost svým blízkým, protože tento jedlý dárek potěší každého. Variací je nepřeberné množství, fantazii se meze nekladou, takže je jen na nás, jaká bude ta naše nej kombinace.

Náročnost: snadné
Doba přípravy: cca 80 min včetně pečení

Budeme potřebovat:

  • 1 kg ovoce, lepší je čerstvé, ale dá se použít i mražené
  • 600 g třtinového cukru
  • 2 citrony
  • koření dle chuti (skořice, hřebíčky, badyán, zázvor)
  • zavařovací sklenice

Postup:

  • Předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme si předem vysterilizované sklenice.
  • Ovoce zbavíme stopek a pecek (ideální je směs nakyslých a sladkých plodů a pro barvu přidává-me bezinky, černý rybíz, ostružiny, borůvky…). Větší plody pokrájíme na centimetrové kousky.
  • Vše vložíme do pekáče, zasypeme třtinovým cukrem, přidáme šťávu ze dvou citronů a koření. Dobře promícháme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 50 minut.
  • Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijeme do připravených skleniček. Zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Vychladlé skleničky pak uchováváme v temnu a chladu.
  • K přípravě čaje pak do čtvrtlitrového hrníčku nabereme 3–4 lžičky pečené směsi a zalijeme horkou vodou.
Komentáře