Stravování

Mňam, mňam, mňam… Už jenom při vyslovení tématu stravování se jednomu začnou sbíhat sliny, že? Člověka napadají – kromě nepřekonatelné domácí stravy – stravovací zařízení jako restaurace, bistra, rychlá občerstvení, jídelny, kiosky i cukrárny. Zkrátka všechna místa s dobrou stravou.

Ale nenechme se zmýlit – naše téma bude spíše o stravování s vykřičníkem. O stravovacích zlozvycích, dietách, o protipólech hladu a přejídání, o omezeních, intolerancích a alergiích.

Ve vyspělých zemích bývají obchody potravinami zásobeny více než dostatečně. Oproti minulosti panuje přehršel všeho. Kdybychom byli Maruška z pohádky Dvanáct měsíčků, měli bychom po starostech. Pyramidy jahod i meruněk v regálech v únoru, pomeranče v červnu, rajčata deseti odrůd po celý rok. A těch druhů všeho – který ze stovky různých jogurtů vybrat, že? Inu, takovému dostatku se rádo zvykne.

Jenže regály jsou plné i naprosto zbytečných, nezdravých pochutin. Jejich přemíra v těle způsobuje tloustnutí a zdravotní problémy. Při těch všech zlozvycích – přejídání, tláskání a večerní nájezdy na ledničku – by si lidé měli uvědomit, že všechno zbytečné a ne-zdravé, co do sebe nacpou u televize nebo z nudy, se odrazí na zdraví.

Ač si to protiřečí, svět trápí současně problém nadváhy a hladu. I v roce 2023 spousta dětí a dospělých v mnoha zemích trpí hladem a nedostatkem jídla. Naštěstí v takových místech působí a pomáhají různé organizace z těch šťastnějších koutů planety. Kéž by už brzy nikde nebyl hlad!

Vedle nadbytku a nedostatku potravin jsou se stravováním spojeny i diety a omezení, která někteří lidé musí dodržovat, aby jejich tělo fungovalo. Jedná se o intolerance a alergie na vybrané potraviny. Při alergii – třeba na mléko, ořechy, ryby či pšenici – reaguje imunitní systém, objevuje se vyrážka, zažívací obtíže, otoky i vážné komplikace. Alergenům se dotyčný musí zdaleka vyhýbat. Intolerance znamenají poruchu zpracování nějaké složky potravy. Následkem požití kritického jídla bývají břišní potíže. Dnes naštěstí existují speciální bezlepkové nebo třeba bezmléčné potraviny… Dokonce i v restauracích či školních jídelnách se vaří s ohledem na alergie a intolerance.

Upravit svůj jídelníček musí dále lidé s nemocí – srdeční, onkologickou aj. Nastupují diety s nízkým obsahem tuků nebo bílkovin, diabetické, šetřící a další, ať celoživotní, nebo dočasné. Nemocný si něco musí kvůli zdraví odepřít.

Pokud je však člověk zdravý, měl by se při stravování řídit pravidlem všeho s mírou. Žádné přejídání ani hladovění, od všeho trochu (sem tam se odměnit pochutinou, co říkáte?) a akorát. Pestrá a vyvážená strava, to je pak základ zdraví!

Komentáře